![](/media/lib/32/winogrona-2d45c5c7f24040d21f4838e6bb9923f6.jpg)
Skutecznie zatruwają życie
1 sierpnia 2008, 11:13Drożdże, które podczas fermentacji wytwarzają wino z soku winogronowego, początkowo wykształciły eksploatowaną przez ludzi umiejętność, by zatruwać (i to dosłownie) życie swoim konkurentom. Obecność alkoholu w otoczeniu nie ułatwiała im bowiem walki o przetrwanie (Ecology).
![](/media/lib/40/braun-white_b-6cf218005153bf39b558f4cfca5e7607.jpg)
Mikrokapsułki zwalczają korozję
15 grudnia 2008, 16:57Już za cztery miesiące na rynek ma trafić nowy materiał chroniący przed korozją np. karoserie samochodów. Paul Brawn i Scott White z University of Illinois at Urbana-Champaign opisali swój wynalazek w Advanced Materials.
![](/media/lib/57/ksiazka-f597f7dcb6e0e3554d08a97ea2785736.jpg)
Nauka w liczbach
13 listopada 2009, 18:02Na świecie tworzonych jest kilka różnych rankingów uczelni wyższych. Używają one różnych metodologii i żadna z nich nie jest doskonała. Wszystkie one jednak wśród czołowych ośrodków akademickich wymieniają te same uczelnie.
![](/media/lib/68/lodowka-d2b7d65772f41ea074118e835214b14c.jpg)
Teoretyczne miniaturowe lodówki
31 sierpnia 2010, 11:54Uczeni z University of Bristol - Noah Linden, Sandu Popescu i Paul Skrzypczyk - zaproponowali stworzenie najmniejszej lodówki, składającej się zaledwie z kilku cząsteczek i zdolnej do osiągnięcia temperatury bliskiej zeru absolutnemu.
![](/media/lib/77/ivyrazem-c285251f322a429cca86838645d5c571.jpg)
Pierwszy procesor z tranzystorem Tri-Gate
4 maja 2011, 19:17Intel dokonał przełomu na rynku elektroniki, wprowadzając do masowej produkcji technologię Tri-Gate czyli tranzystory o architekturze 3D. Stały się one częścią 22-nanometrowej platformy Ivy Bridge.
![](/media/lib/111/n-chleb-0d8f759625700824047660d8baf99bba.jpg)
Enzym ze śliny wspomaga gospodarkę cukrową
6 kwietnia 2012, 12:14Poziom glukozy we krwi po spożyciu skrobi zależy od zdeterminowanego genetycznie stężenia amylazy ślinowej. Wyższa aktywność enzymu wiąże się z mniejszym poziomem cukru we krwi.
![](/media/lib/164/n-outisider-7286c88e0cf98671b328b767a314f531.jpg)
Ćwiczenia poza ciałem
25 czerwca 2013, 06:27By pomóc osobom z lękiem społecznym, psycholodzy z Uniwersytetu Wschodniej Anglii i specjaliści z firmy Xenodu Virtual Environments wykorzystali technologię wirtualnego obrazowania. Pacjenci widzą swoją postać, rzutowaną na którąś z ponad 100 nagranych na zamówienie scenek. Dzięki doświadczeniom, które przypominają przebywanie poza własnym ciałem, można przećwiczyć jazdę komunikacją miejską, zamawianie drinka czy robienie zakupów.
![](/media/lib/200/n-fuzja-780709686f2b5e04d72e4d65aafd5878.jpg)
Nie tylko tokamaki
25 lipca 2014, 13:41U stóp gór Santa Ana, na wschód od miasta Irvine w Kalifornii, znajduje się siedziba jednej z najbardziej tajemniczych firm zajmujących się badaniami nad reakcją termojądrową. Firma Tri Alpha Energy tak bardzo chce dochować tajemnicy o swoich pracach, że nie posiada witryny internetowej, a budynek, w którym się mieści, nie jest w żaden sposób oznaczony.
![](/media/lib/227/n-polybia-paulista-0b8aa3ab9a1cd375aeb4ed7876d4873d.jpg)
Zabijanie przez otwieranie
2 września 2015, 10:09Naukowcy ujawnili, w jaki sposób toksyna MP1 z jadu należącej do osowatych Polybia paulista wybiórczo zabija komórki nowotworowe. Okazuje się, że MP1 wchodzi w interakcje z nieprawidłowo umiejscowionymi lipidami błony komórkowej. Tworzą się przez to otwory, przez które wyciekają cząsteczki kluczowe dla funkcjonowania komórek.
![](/media/lib/263/n-salami-c094e882927353e2bf12872c45fd12c7.jpg)
Przetworzone mięso prowadzi do pogorszenia objawów astmy?
21 grudnia 2016, 13:53Duże spożycie wędzonego i przetworzonego mięsa, np. szynki czy salami, wiąże się z pogorszeniem objawów astmy.